Paal 0

Paal 0
Nabij fort kijkduin

Paal 0

In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is strandpaal 0 terug aan de voet van de dijk. Het bijzondere aan paal 0 is dat hij precies op de grens staat tussen de Noordzee en UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee.

Strandpalen staan langs de hele Noord- en Zuid-Hollandse kust. Waterbouwkundige Jan Blanken – bekend van het Noordhollandsch Kanaal – verzon rond 1840 het systeem van genummerde kilometerpalen langs de kust: van Huisduinen tot Hoek van Holland, van paal 0 tot paal 117. Ze waren bedoeld als meetpunten en oriëntatie aan de kust.

Tot 1990 zijn de strandpalen gebruikt voor de jaarlijkse controle van de zandafslag onderwater tot 500 meter uit de kust. De palen dienden als baken zodat de meetgegevens vergeleken konden worden met die van het jaar ervoor. Er stonden altijd twee palen met hetzelfde nummer: de een bij de waterlijn en de tweede meer op het strand. Inmiddels zijn ze voor het beheer en onderhoud van de kust door de digitalisering overbodig. Als plaatsbepaling voor onze inwoners en zeker ook voor de hulpdiensten zijn de palen echter nog steeds van groot belang. Vanwege de bijzondere locatie van paal 0 is er voor gekozen om beide exemplaren (op de waterlijn en onder aan de dijk) te vervangen. Bij de overige palen handhaaft het hoogheemraadschap één exemplaar.

(Bron: Rodi Media)