Wandelen en Fietsen in en rond Huisduinen

Wandelen en Fietsen in en rond Huisduinen

Fietsen en wandelen in en rond Huisduinen

Welkom op Huisduinen, een prachtige locatie aan de Nederlandse kust waar fietsen en wandelen een absolute must zijn. Ontdek de prachtige duinen en het adembenemende uitzicht op zee terwijl u de frisse zeelucht inademt. Huisduinen is de ideale bestemming voor liefhebbers van fietsen en wandelen.

Met zijn uitgestrekte duinen en prachtige natuurgebieden, biedt Huisduinen tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. U kunt hier genieten van verschillende routes die langs de kust, door de duinen en door de groene bossen lopen. Maak bijvoorbeeld een ontspannen tocht door het schilderachtige dorp en historische bezienswaardigheden of ga voor een uitdagende route door de duinen.

Naast de prachtige natuur biedt Huisduinen ook diverse faciliteiten voor fietsers en wandelaars. Zo zijn er verschillende fiets- en wandelroutes beschikbaar die hieronder te vinden zijn en zijn er fietsverhuurbedrijven in de buurt waar u terecht kunt voor het huren van een fiets. Bovendien zijn er diverse horecagelegenheden waar u kunt genieten van een verfrissend drankje of een heerlijke maaltijd na een actieve dag in de buitenlucht.

Of u nu een ervaren fietser of wandelaar bent, of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur, Huisduinen is de perfecte bestemming voor een dagje uit. Kom langs en ontdek de schoonheid van de Nederlandse kust op de fiets of te voet!

Op de trappers door de Zilte Zeelucht

Stap op de fiets en ontdek dit prachtige gebied in de zilte  zeelucht. ‘Op de trappers door de zilte lucht’ die vanuit verschillende locaties gestart kan worden. Langs de Helderse dijk, via de duinen en door de polders verkent u dit mooie gebied.

Fietsroute Cultuur en Natuur

Ontdek het gevarieerde landschap van Noord-Holland met deze tocht, onderdeel van de fiets/kanoroute van ruim 13 kilometer die de stad Den Helder met Julianadorp verbindt over een mooie route dwars door een prachtig landelijke gebied. Je rijdt langs diverse musea om even af te stappen zoals Fort Kijkduin, De Klimvallei, Het Nationaal Reddingmuseum, de Japanse Botanische tuin de Oranjerie en het Marinemuseum.

Wandel en Fietsroutekaart | Den Helder, De Martieme Stad

Met de aanleg van de haven, de stelling en de marinewerf groeide de behoefte aan woonruimte. Aan het begin van de 19e eeuw verrezen huttendorpen die geleidelijk tot krottenwijken uitgroeiden. Na 1830 ontstond bebouwing langs de kanalen en in de nabijheid van de havens. De krotten maakten na 1857 plaats voor stenen huizen. In het laatste kwart van de 19e eeuw werd het gebied tussen Willemsoord en het in 1865 in gebruik genomen spoorwegtracé bebouwd. In de eerste helft van de 19e eeuw breidde de stad uit tot aan de grenzen van de Stelling. Na de Tweede Wereldoorlog verrezen nieuwe woonwijken buiten de Stelling.

Ervaar Den Helder op de fiets

Napoleon zag het al: Den Helder heeft een perfecte strategische ligging. De Franse keizer noemde Den Helder zelfs het Gibraltar van het Noorden. Deze route neemt je dan ook mee langs Fort Kijkduin en de haven van Den Helder. Maak kennis met de maritieme geschiedenis van deze verrassend groene stad. Net ten zuiden van Den Helder rij je langs de natuurrijke kust. Via het naaldbos van de Donkere Duinen rij je de Grafelijkheidsduinen in. Beide natuurgebiedjes zijn gevormd uit de restanten van twee oude Waddeneilanden die in de zestiende eeuw door stuifzand aan elkaar groeiden.

De Duinen bij Huisduinen

Fiets je graag langs het water? Dan past deze route helemaal in jouw straatje. De Kop van Noord-Holland wordt namelijk aan drie kanten omringd door de zee. Snuif de zilte zeelucht op en geniet van het prachtige uitzicht over zee rondom Den Helder.

NS-wandeling Helderse Duinen

Wandelen in en rond Den Helder?! Jazeker. Wie naar de kop van Noord-Holland reist, wordt beloond met een verrassend veelzijdige route. Van slingerpaadjes door de duinen tot kaarsrechte dijk langs de zee. Onderweg kom je langs robuuste forten, musea, een vuurtoren en eindig je in de binnenstad met volop horeca.

Napoleonroute

Gibraltar van het Noorden, met aan 3 kanten zee, kent Den Helder een unieke ligging. Napoleon zag in 1811 deze plek langs de kust als het “Gibraltar van het Noorden” en stationeerde er een marinevloot. Voor de verdediging van de oorlogshaven liet Napoleon een aantal forten bouwen: Fort Kijkduin, Fort Erfprins, Fort Dirksz Admiraal en Fort Oostoever. Deze forten werden later verbonden door een liniedijk, samen vormen ze de Stelling van Den Helder. Wandel mee in de voetsporen van Napoleon en maak kennis met het militaire inzicht van één van de grootste strategen die Europa heeft voortgebracht. De route is ongeveer 11 km. Langs de weelderig begroeide route ontdek je diverse bouwwerken uit de tijd van Napoleon, Nederlandse verdedigingswerken, maar ook vele Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. De Napoleonroute is gemarkeerd met houten paaltjes, waarop de arm van Napoleon de te volgen richting aangeeft.

Poëzieroute

Beeldende kunst in het landschap werkt geweldig.
Aan het landschap wordt iets toegevoegd.
De kijker krijgt ruimte om na te denken
over de omgeving. En toch… deze kunstvorm
verandert ook het landschap, zelfs al wordt –
wie kent de voorbeelden niet? – slechts een lege
schilderijlijst geplaatst

Wandelen door de Helderse Duinen

Deze route brengt je aan de rand van Donkere Duinen waar Refugium ligt, een voormalig sportveldencomplex, nu een natte duinvallei. In de Grafelijkheidsduinen grazen Schotse Hooglanders en koniks. Een interessant uitstapje is Fort Kijkduin (met zeeaquarium en museum). Aan de binnenkant van het duin ligt nieuw Mariëndal: nog niet zo lang geleden bollengrond, nu een binnenduinlandschap met veel bijzondere planten en vogels. Het is voor een groot deel struinnatuur, er lopen geen paden. De oostkant is rustgebied.

Fietsen en Wandelen door Den Helder

Ben je op zoek naar andere mooie fiets- en wandelroutes in Den Helder en omgeving? Neem dan snel een kijkje op de fiets- en wandelpagina van Citymarketing Den Helder! Hier vind je een overzicht van de mooiste routes in de omgeving, inclusief informatie over de afstand, duur en bezienswaardigheden onderweg.