Vuurtoren ‘De Lange Jaap’

Vuurtoren ‘De Lange Jaap’
Zeeweg 5

Vuurtoren Kijkduin

Lange Jaap is een vuurtoren in Huisduinen en werd in 1878 in gebruik genomen. De vuurtoren kreeg in 1988 de status van rijksmonument.

Met een hoogte van 63,45 meter is Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland en de hoogste gietijzeren toren van Europa. De klim naar de top heeft 284 traptreden.

Vuurtoren Lange Jaap is niet opengesteld voor publiek.

 

Historie 

Al lang voor de Lange Jaap stonden in dezelfde buurt bij Kijkduin vuurtorens of bakens. Nog voor de bouw van het fort, stond er een toren met een licht dat opgewekt werd door hout en kolen te stoken. In 1822 werd er een door Jan Valk ontworpen, nieuwe ronde, stenen toren van circa zesenveertig meter hoog gebouwd, midden op het inmiddels opgetrokken Fort Kijkduin, hetgeen op zich al een relatief hoge locatie was. Aanvankelijk bestond de verlichting uit zesentwintig olielampen met holle spiegels als reflectoren, dit licht was zichtbaar tot op ongeveer tien kilometer afstand. In 1853 werden de olielampen van deze oude toren vervangen door een ander type lamp met lenzenstelsel in plaats van reflectoren.

De huidige zestienzijdige toren is geheel opgetrokken uit gietijzeren platen die met een opstaande rand aan elkaar geschroefd zijn, waardoor de vuurtoren erg zwaar is (506.100 kg gietijzer). De ontwerper van de vuurtoren was Quirinus Harder, voormalig hoofdconstructeur van de bouwkundige dienst van het Loodswezen. De toren werd gebouwd door de firma Penn & Bauduin.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vuurtoren in camouflagekleuren geschilderd. In 1979 werd er een radarinstallatie op de vuurtoren geïnstalleerd.

In 1992 werd de kap van de vuurtoren vervangen door een nieuw exemplaar. De oude koepel is te vinden op de voormalige rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Sinds 1998 is de Lange Jaap gesloten voor publiek vanwege breuken in de gietijzeren vloeren.

In 2015 waaide tijdens een storm de radarinstallatie van de toren, hierdoor was er tijdelijk geen radardekking in het Schulpengat.

In september 2021 bleek dat er grote scheuren in de wanden van de toren waren ontstaan. Wegens instortingsgevaar werd de omgeving van de ‘Lange Jaap’ afgesloten. Sloop van de vuurtoren behoort tot de mogelijkheden.

Huisduiner Belang heeft op verschillende manieren de waarde van de Lange Jaap onder de aandacht gebracht sinds er sprake kan zijn van sloop. Met het effect dat demissionair minister Harbers hoogstpersoonlijk is komen kijken. Vanuit Rijkswaterstaat heeft het behoud en het herstel van de vuurtoren de aandacht. Via haar website is de laatste informatie rondom onze geliefde Lange Jaap te volgen.

 

(Bron: Wikipedia.nl)